2015-07-07

Valmistujaisjuhlien tarjoilut

En ole mikään kokenut juhlienjärjestäjä, varmaan aika harva 24-vuotias on. :D No‚ tykkään kuitenkin järjestää juhlia ja mielestäni juhlat pitää pitää aina kun vain on mahdollisuus ja aihettta iloon. Synttäreitä voi hyvinkin juhlia vaikka joka vuosi. Omat valmistujaiset halusin tietenkin pitää, sillä arvostan kuitenkin tekemääni viiden vuoden työtä sen verran että halusin sitä juhlia. Juhlapaikkaa aloin miettiä joskus keväällä, sillä meidän kaksiossa ei kovin suuria pirskeitä voi pitää eikä mielestäni ollut mitään ideaa järjestää juhlia vanhempieni kotona, 150 kilometrin päässä paikassa, josta olen muuttanut pois kohta 9 vuotta sitten. Päädyin sitten pitämään juhlat appivanhempieni mökillä, samassa paikassa jossa mieheni juhli vuosi sitten. Paikka on ihana kesällä ja siellä on mukava viettää aikaa, miksipä ei sitten juhlisikin siellä kun se kerran mökin omistajillekin sopi. :)


Vaikka juhlia on kiva järjestää, niin tällaisia vähänkään suurempia pirskeitä pitäessä tarjoilut mietityttää. Eikä nytkään ollut tulossa kuin kolmisenkymmentä vierasta. Vielä juhlia edeltävänä iltana yritin googlailla ohjeita oikeisiin tarjoilumääriin, ja löysin vain epämääräisiä grammamääriä tai tosi suureellisia tarjoiluja: esimerkiksi jossakin oli noin 30 hengen juhliin varattu kolmea-neljää erilaista suolaista piirakkaa, kaikkia useita peltejä. Hmm. Halusin itse pitää tarjoilut maltillisina enkä halunnut että juhlista jää yli kamalasti kakkuja ja piirakoita, joilla sitten joudun lihottamaan itseäni seuraavat kaksi kuukautta.

Kaikki ei todellakaan mennyt niinkuin Strömsössä, vaan suolaiset hyytelökakut päättivät olla hyytymättä yön aikana kunnolla. Tämä saattoi johtua esimerkiksi liian täynnä olleesta jääkaapista tai liian pieniksi pilkotuista aineksista tai vain huonosta mäihästä. En tiedä, olen tehnyt samoja kakkuja ennen hyvällä menestyksellä. Ensi kerralla laitan varalta enemmän liivatelehtiä. Hyytelökakkuja oli kaksi, joista toinen meni keikauttaessa kokonaan pilalle ja toinen laitettiin tarjolle vähän vajaasti hyytyneenä. Maku sai kuitenkin kehuja vaikka meikäläisen poskia punotti ja olin saanut kakkujen takia märistyä itselleni aamupäivällä tyylikkäät alarajaukset. :) :)


Tässä lyhykäisyydessään juhlissani olleet tarjoilut (linkeistä pääsee resepteihin), yhteensä vieraita oli noin 30, joista 8 lasta:

Lisäksi pöydässä oli paria erilaista viinirypälettä napsittavaksi, ja ainakin yksi suloinen pieni juhlavieras taisi tykätä niistä kaikkein eniten.<3 :) Juomina oli kahvia, teetä ja sprite-omenamehu- sekä sprite-appelsiinimehu-sekoituksia. Pienimpiä lapsia lukuunottamatta nuo mehu-limsa-sekoitukset menivät hyvin kaupaksi. :) 

Tästäkin tarjoilumäärästä kaikkea muuta jäi yli, paitsi marenkiunelmat ja mansikkajäädykkeet menivät ehkä yhtä annosta (sitä viimeistä, jota kukaan ei kehtaa tai jaksa ottaa) lukuunottamatta kokonaan. Tuossa ylläolevassa kuvassa oikealla näkyy se epäonninen hyytelökakku. Yritin peitellä kakkua basilikanlehdillä, ja saattoihan tuo mennä ihan täydestä jollekin. (Hah, toivon vain.) Halusin tehdä kaiken gluteenittomana, joten siksi päädyin kyseisiin kakkuihin. Mansikkajäädykkeestä tulee gluteeniton laittamalla gluteenittomia savoiardikeksejä (saa ainakin Stockmannilta), hyytelökakusta tulee gluteeniton vaihtamalla ruisleivät gluteenittomiin leipiin (eikä tähän kakkuun tarvitse tunkea älytöntä määrää leipää), marenkikakku on jo valmiiksi gluteeniton (tosin olen kuullut että kaikki keliaakikot eivät voi syödä riisimuroja?), samoin voikeksit ja piirakat olen tehnyt gluteenittomana aiemminkin. Nyt ainoastaan coktailpiirakoiden piti olla minulle sopimattomia, mutta koska panikoin kakkujen pilaantumisesta saatiin juhliin hankittua myös tuollaisia pasteijoita kaiken varalle. :D 

Joo, loppujen lopuksi juhlat olivat ihan onnistuneet ja ei minun varmaan olisi tarvinut niitä hyytelökakkujakaan hepuloida niin paljoa. Kaikki vieraat olivat kuitenkin omaa perhettä, joten paineita ei kauheasti ollut. Kaupassa käydessä huomasin että melkein kaikissa tarjolla olleissa herkuissa oli vähintään jotain maitotuotetta. Kermoja ja tuorejuustoja piti ostaa yhteensä aika älyttömät määrät, joten jos niitä välttelee niin ei kannata minusta ottaa mallia. :P 

Toivottavasti tästä postauksesta on jotain hyötyä jollekin juhlien järjestämisessä, itse varmaan palaan tähän postaukseen viimeistään sitten kun järjestän juhlia seuraavan kerran. :) 

Kivaa päivää teille!<3

2 kommenttia: