2015-03-05

Rapeat bataattiranskikset

Monen muun tavoin myös minä olen innostunut bataattiranskiksista. Ne ovat paitsi hyviä, myös terveellisiä (esim. perunaan verrattuna sisältävät paljon enemmän vitamiineja yms.) ja sopivat melkein kaiken kanssa.

Ensimmäisiä kertoja bataattiranskiksia tehdessä niistä tuli aikamoisia lölleröitä, olinhan vain pyöräyttänyt ne ympäriinsä öljy-mausteseoksessa. Sittemmin löysin vähän monimutkaisemman (mutta kuitenkin helpon) ohjeen ranskiksille, ja sitä soveltaessa ranskiksista tulee oikeasti ranskiksia myös rapeudeltaan. Leikkaa ensin kuoritusta bataatista pitkulaisia suikaleita. Ota kunnon veitsi koska bataatti on k o v a a. Palaset saavat olla minusta aika isojakin (ja mahdollisimman epämääräisen muotoisia). Sen jälkeen vuorossa on bataatinpalasten huuhtelu ja kuivatus. Bataateista huuhdellaan ensin tärkkelys pois pinnasta esimerkiksi siivilällä ja sitten kuivataan pyyhkeen päällä.  Tämä on ilmeisesti olennainen vaihe rapeuden kannalta.

Yhdestä bataatista tulee sellainen pellillinen ranskiksia.

Sen jälkeen bataatit laitetaan pakastepussiin ja heitetään öljy-mauste-korppujauhoseos perään ja pyöritellään/ravistellaan pussia niin että mausteet sekoittuvat ranskiksiin suurin piirtein tasaiseksi. Voit tietenkin sekoittaa öljyn ja mausteet bataattiin myös ihan kulhossa jos haluat, mutta se pussin ravisteleminen ja pyörittäminen on oikeastaan aika hauskaa. ;)

Mausteseos:

1-2 rkl öljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl sipulijauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria (minusta ei pakollinen)
1/2 tl pippuria
1 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja

 Pussista bataatit kaadetaan pellille, siitä uuniin (225 astetta ja puoli tuntia, saavat jopa alkaa hieman mustua kulmista ennen kuin ovat valmiita) ja lopuksi ääntä kohti, nam! 


Musta lautanen ei tosiaan tee oikeutta ruokakuville, mutta kuvassa on siis bataattiranskiksia, aurajuusto-creme fraiche -dippiä sekä kanan siipiä ja koipia. Hyvää, mutta kaikki vihreä puuttuu kyllä tältä lautaselta ;)

Bataatti on ehkä maailman kovin kasvis ja sitä on tosi rasittavaa leikata, mutta maku on vallan mainio, vähän makea. Minusta bataatti on parhaimmillaan näin valmistettuna! Onko teillä hihoissanne muita bataattiohjeita? 

4 kommenttia:

 1. Ennenkin ajatellut, että voisin tulla joskus teille syömään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu ihmeessä! :P kunhan et kovin isolla porukalla, hehehe.

   Poista
 2. Hei näyttääpäs hyvältä ohjeelta, laitetaan testiin. Meillä kans aina tulee uunissa pataatista aika lötköä, mut tuo pesu ja kuivatus varmasti auttaa, ja korppujauhotkin ehkä imevät itseensä jotain kosteutta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, korppujauhot imevät varmasti kosteutta myös :) tälläkin ohjeella on kyllä hyvä levitellä ranskikset laajasti pellille, sillä isomman määrän tehdessäni jäivät vähän lölleröiksi huolellisesta kuivattelusta huolimatta. Eivät ilmeisesti mahtuneet paahtumaan kunnolla :)

   Poista