2014-09-15

Lampunvarjostin paperista

Tämä nyt ei varsinaisesti taaskaan liity koruihin, mutta haluan ehdottomasti esitellä teille uuden itse tehdyn lampunvarjostimeni! :)


Miltä näyttää teidän mielestänne? Minusta tästä tuli aika kiva :) 
Laitan tähän kuvia tekovaiheista, jos jotakuta kiinnostaa samanlainen värkkäily. 

Ihan ensiksi tein lamppua varten A4-paperista kasan tällaisia:


En tiedä mikä noiden nimi on, mutta lapsena niillä leikittiin aina niin, että toisen piti ensin sanoa jokin numero ja noita kulmia sitten väänneltiin sen numeron verran. Sen jälkeen piti muistaakseni sanoa jokin väri, joka oli tullut esille, ja sitten sen alta luettiin jokin höpsö juttunen tai saattoi siellä varmaan piirustuskin olla. :D Selkeä selitys, mutta ehkä joku tunnistaa leikin ;)

No, noita tehtiin yhteensä miljoonia (ainakin siltä tuntui). Tein aina yhdestä A4-paperista kaksi kappaletta. Sitten niitä liimailtiin kodin1:stä ostettuun riisipaperipalloon (50 cm tai 60 cm halkaisijaltaan, en muista!) kiinni mahdollisimman lähekkäin. Kuumaliimapyssy olisi varmaan toiminut hieman paremmin kuin pikaliima.

 

 Liimaamisen me aloitimme ylhäältä ja kun pallo oli suunnilleen puoleen väliin asti täynnä noita härpäkkeitä, käännettiin pallo ylösalaisin (ja toivottiin, etteivät kaikki tähän mennessä liimatut härpäkkeet ropise alas... Ei ropisseet!) ja liimattiin toinen puoli. Liimaaminen koetteli kyllä kärsivällisyyttä ja hermoja, enkä varmaan olisi yksin jaksanut noita kaikkia liimata. 


Saatiin riisipaperipallon alaosassa oleva reikäkin piilotettua. Pallon koko myös suureni aika kivasti alkuperäisestä. Nyt varjostin on oikeasti aika iso.


Ja tadaa, siellä se killottaa makkarin katossa valaisemassa koko ajan synkemmäksi muuttuvaa syksyä :) Valot päällä se on ehdottomasti kauniimpi kuin ilman valoja. Riisipaperi ei juurikaan erotu tuolta alta, paitsi parista kohdasta, jotka olivat jääneet pikkuisen harvemmaksi. Nuo ihanat varjot ja valot on kyllä minun mieleeni, samoin kuin pallon reunat, jotka vaikka tuossa yllä olevassa kuvassa näyttävät tosi piikikkäiltä. :) 

Onko teistä kukaan tehnyt itse tämän tapaisia juttuja? Laittakaa mielellään linkkejä kommenttiboksiin, jos olette. Hauskaa tämmöinen näpertely. :) 

Kivaa tätä viikkoa! 

-Miina-

12 kommenttia:

 1. Siis Vau! :o Jos tekisit meille seuraavan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehkä jaksa, oli tuossa sen verran tekemistä ;) :D

   Poista
 2. Tosi kiva, mulla on suunnitteilla vähän samantapainen suodatinpapereista. Esittelen sen, jos onnistuu.

  VastaaPoista
 3. Onpa upeus!
  -Tein kerran opiskeluaikana nukkumaparven alareunan verhokiskoon roikkumaan 'verhon' paperiliittimistä; niitäkin kului satoja :-D

  VastaaPoista
 4. Kertakaikkiaan upea! <3 Pitäisiköhän itelläki askarrella olkkariin lamppu? Opiskelijan tuilla kun ei paljoa hienouksia ostella ja olkkari on aika pimeä.

  VastaaPoista
 5. Johanna: ne suodatinpapereista tehdyt varjostimet on ihania! Laita ihmeessä kuvia sitten :)

  Mags: voin kuvitella että muutama paperiliitin on saattanut upota kokonaiseen verhoon :D

  Helinä ja Eila: kiitos :)

  Veera K: joo, tosi passeli lamppu opiskelijabudjetille tämä ;) ehkä kuusi euroa maksoi se riisipaperilamppu ja sotten päälle pieni kasa tavallista paperia, ei tuu kalliiksi :)

  VastaaPoista
 6. hei vau miten hieno :)!!! on vierähtänyt muutama hetki taitellessa ja liimatessa :D. mäkin muistan kun lapsena leikittiin noilla paperikuutioilla, en tosin enää ollenkaan muista miten se tehtiin :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli tuo projekti vähän aikaa (ja hermoja) vievä. :D Noiden taitteleminen on tosi helppoa; neliönmuotoisesta paperista taitetaan eka kulmat keskelle (ei saa mennä taitokset päällekkäin), sitten paperi käännetään "ylösalaisin" ja kulmat taitetaan taas keskelle. Sitten tungetaan sormilla nuo huiput auki ;) :)

   Poista
 7. Huippuhyvä! Noita "kirppuja" on kyllä taiteltu iät ja ajat ja aina yhtä hauska leikki lapsille! t. atzalea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, kirppuko niiden nimi siis on! :D

   Poista