2012-03-20

Hopean puhdistus kotikonstein

Toisinaan minulta kysellään kotikonsteja hopean puhdistukseen.. siksipä ajattelin tehdä  aiheesta ihan oman postauksen niin voin sitten ohjata kyselijöitä tänne :) 

Hopea ja hopeoitu korumetallihan tummuvat mm. ilmassa olevan rikin (hopea reagoi ilmassa olevan rikkivedyn kanssa) ja ihon kosteuden vaikutuksesta. Tummumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi säilyttämällä koruja ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa sekä pukemalla korut aina hajuveden ja hiuskiinteen suihkuttelun jälkeen.

Hopean puhdistukseen on kyllä ihan oikeita puhdistusaineitakin, joita saa kultasepänliikkeistä. Hopeoidulle materiaalille en suosittele vedessä uittamista vaan puhdista hopeoitu korusi hopeanpuhdistusliinalla. 

Valikoin kokeiluni uhriksi yo-lahjaksi muutama vuosi sitten saamani hopeakorun, joka on lojunut käyttämättömänä ja muuttunut melko patinoituneeksi ja läikikkääksi, raukka. :( Ostettaessa myyjä kertoi tämän olevan aitoa 70-luvun tavaraa. Minusta tämä ihanuus ansaitsisi parempaa huolenpitoa! 

Riipus ennen

Ensin kokeilin Marttaliitonkin sivuilta lukemaani ohjetta laittaa hopeakoru foliolla vuorattuun astiaan lämpimän veden ja meri/ruokasuolan kanssa. Tällä konstilla korun pitäisi puhdistua ja kiillottua nopeasti. Annoin korun lillua tuolla jonkin aikaa ja vaihdoin sitten veden. Folioon oli jäänytkin ihan selkeät jäljet korusta irronneesta liasta ja patinasta.


Vedessä ja suolassa uiskentelun jälkeen riipus näytti tältä. Riipus kirkastui hieman mutta ei kyllä tullut ihan puhtaaksi minun mielestäni.


Kokeilin sitten hieman kyseenalaisempaa keinoa eli hammastahnaa. Joidekin mielestä sitä ei pitäisi käyttää, koska hammastahna voi hangata korun pintaa. Tämä koru oli kuitenkin jo pinnastaan vähän naarmuuntunut ja käytin puhdistukseen hammastahnaa jossa ei ole mitään hankaavia murusia. En hangannut korua harjalla, vaan levitin hammastahnaa hellästi sormella riipukseen... ja puhdasta tuli!


Hammastahnalla hopean saa siis puhtaaksi nopeasti. Hyvin arvokkaisiin koruihin tätä ei kuitenkaan kannata käyttää juuri tuon pinnan kulumisen vuoksi. Jos korussa on kiviä tai helmiä, niitä ei kannata myöskään hangata hammastahnalla. :) 

Toivottavasti tästä oli apua jollekin puhdistusta pähkäileville! Laittakaahan kommenttiboxissa jakoon myös omat vinkkinne korujen puhtaanapitoon, tai tehkää lisäyksiä jos tästä mielestänne puuttui jotain..! :) 

-Miina-

8 kommenttia:

 1. No tulipas puhdasta jälkeä tahnalla! Ja kaunis tuo lahjariipus

  VastaaPoista
 2. Helinä: juu, hammastahna oli kyllä tehokas! :D Vähän varovainen sen kanssa kyllä olin ;)

  VastaaPoista
 3. Jep, mäkin muistan kuulleeni hammastahdan vaarallisuudesta arvokoruihin nähden. Itselläni on Leviltä hankittu hopeariipus jossa on todella iso savukvartsi ja se on kyllä sellainen, jota hammastahnalla puhdistan (hyi mua) mutta mikäs vika liinoissakaan, jos vain puhdasta tulee. Niitäkin käytän. Kyllähän sitä nykyään on kaikenmaailman koneita tähnkin hommaan - niistä olisi kiva kuulla lisää, jos joku on käyttänyt

  VastaaPoista
 4. Hammastahnaa en kyllä itse käytä; korukauppani sivulta löytyy ohjeet sekä tuohon folion kanssa käytettävään suolaan TAI ruokasoodaan ja toisena keinona sitruunahapon käyttö, jota korunteossa käytetään juotettujen hopeaosien puhdistamiseen muutenkin.
  http://magskoru.com/11

  VastaaPoista
 5. Universal stone on hyvä myös korujen puhistukseen. :)ookko testannu?

  VastaaPoista
 6. Itse käytän tätä menetelmää, mutta ruokasoodalla. Sillä tuntuisi tulevan puhtaampaa. Kiillotusliinat ja kaupasta valmiina saatava hopeanpuhdistusaine on myös käteviä. Sitruunahapotus on tehokas keino silloin jos mikään muu ei auta.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista! Tuota universal stonea voisi kyllä kokeilla. Senhän pitäis olla ei-kuluttavaa myös.. :)

  Ja kiitos tuosta ruokasooda-vinkistä! Ei jotenkin tuntunut kovin tehokkaalta suolalla puhdistus. Tai sitten tuo koru oli vain ehtinyt mennä niin huonoon kuntoon... :)

  VastaaPoista
 8. Hammastahna toimii hyvin, hetkessä korut kuin uusia.

  VastaaPoista