2015-09-12

Tumpelo testaa joogaa

Käyttämässäni kuntokeskuksessa on syksyn uutena ryhmäliikuntana alkanut jooga, jota hinguin kokeilemaan toisella kerralla. En ole ihmisenä kovin zen, mutta en toisaalta myöskään hyppy-pomppu-jumppien ystävä vaan jotain siltä väliltä. Kaikkein mieluiten kulutan kuntosalin painoja. Pilates on tähän asti ollut kivoin kokeilemani ryhmäliikuntatunti ja käytyäni siellä säännöllisesti on  ollut kiva huomata että voin kehittyä jossain lajissa. Yritän unohtaa koululiikunnan traumat siitä että olin aina huonoin enkä lopulta edes yrittänyt. Pilateksessa saan nykyään tuntuman paremmin sinne minne se kuuluu saada ja keskivartalon lihakset kiittävät. Salaa haaveilen sikspäkistä (en kyllä tiedä missä sitä kenellekään esittelisin...) ja tavoitteena on nyt taas käydä säännöllisesti jouluun asti kurittamassa vatsa- ja selkälihaksia pilatestunneilla. 

Hinguin kokeilemaan joogaa koska käyn välillä ylikierroksilla eikä toinen rauhoittumis- ja keskittymishetki viikkoon tekisi pahaa. Saatan hötkyillä sinne tänne saamatta mitään aikaan ja jopa tunnin paikallaan istuminen on välillä tuskaa. Nyt olen alkanut kirjoittaa myös seuraavan päivän to do -listoja – ehkä sillä saan yöllisen ajatuksenjuoksun rauhoittumaan.


Ensimmäinen kokemus joogasta oli ihan hyvä ja aion mennä toistekin. Pilateshengityksestä joogahengitys eroaa siten, että sekä ulos että sisään hengitetään nenän kautta. Pilateksessa uloshengitys tapahtuu suun kautta ja saan hengitysparin kestämään kauemmin. Tämä oli vähän hankalaa, ja hengitin varmasti välillä pilatesmaisesti. Ehkä riippui ohjaajasta, mutta myös ohjeet hengitykselle olivat vähän epäselvemmät välillä. Ei koko aikaa. Se, mikä yllätti, oli että joogassa nopeus oli suunnilleen sama kuin pilateksessa, välillä nopeampikin. Pilateksessa harvemmin tehdään varsinaisia sarjoja, mutta joogassa ainakin alkuun oli sarjat. Ne on niitä mun heikkoja kohtia; en mitenkään muista miten missäkin välissä juuri äsken tein, vaan tarvitsisin suulliset ohjeet koko ajaksi. Mieluiten myös katsoisin koko ajan mitä ohjaaja tekee, mutta pää alaspäin sekin on hieman haastavaa. ;)


En varmasti osannut käyttää hengitystekniikkaa ekalla kerralla oikein, koska pilatesharjoitukset tuntuvat mielestäni paremmin kaikkialla vaikka oletan että vaikutus voisi olla suunnilleen sama. Ehkä en myöskään osannut jännittää oikeita lihaksia? Muutama rangan suoristus jäi myös epäselväksi; miten ihmeessä ranka suoristetaan jos seisot eteenpäin taipuneena kädet maassa? Tumpelona kaipaisin että ohjaaja kiertelisi tarkistamassa asentoja ja antaisi vähän henkilökohtaisempaa palautetta, nyt jäi rangansuoristukset tekemättä kun en niitä tajunnut. En myöskään ihan kaikille rautakangille uskaltaisi tuota suositella, sillä ohjeina oli esimerkiksi ottaa kahdella sormella pottuvarpaista kiinni. Haastavammatkin vaihtoehdot annettiin, mutta entä jos sormia ei vain saa varpaisiin asti? Erilaisissa venytyksissä käskettiin myös rentoutumaan – ei ainakaan minulta ihan noin vain onnistunut kun jalat huusivat ennemminkin halleluujaa edellisen jalkatreenin jäljiltä. :)

Tästä joogasta jäi kuitenkin ihan hyvä mieli, mielestäni henkistä höpinääkin oli sopivissa määrin. Jooga loppui loppurentoutukseen ja hyvän yön toivotukseen, heh, puoli yhdeksältä illalla. Itse harkitsin vielä tuolloin että jäisinkö tekemään myös salitreenin, mutta en halunnut menettää rentoutunutta oloa (ja oli nälkä). Aion ehdottomasti käydä tunnilla toisenkin kerran, eihän sitä tiedä vaikka rangan suoristuksetkin selviäisivät jollain kertaa. Joogassa ja pilateksessa vaikuttaisi olevan samaa ainakin se, että liikkeisiin pitää keskittyä täysillä eikä ajatusta saa päästää harhailemaan. Tekee hyvää tällaiselle hööhöilijälle. 

Oletko sinä harrastanut tai kokeillut joogaa? Uskaltaisitko mennä testaamaan?

3 kommenttia:

 1. Joogaa haluaisin itsekin kokeilla joskus. Kuulosti tosi mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 2. Joogaa haluaisin itsekin kokeilla joskus. Kuulosti tosi mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se olikin ihan mielenkiintoista, vaikka lihaksissa ei niin kauheasti tuntunutkaan. :)

   Poista