2015-07-01

Lukutoukka mökillä – lukuvinkkejä?

Tänä kesänä olen päässyt lukutoukkailemaan ihan antaumuksella. Viime vuosien kirjojen lukemiset ovat olleet lähinnä koulukirjoja tai sitten kirjallisuuden opintoja varten suorittamalla luettuja kaunokirjallisuuden klassikoita. Niiden lukeminen on välillä ollut hirveää vääntöä, vaikka on niissä ollut positiivisia yllätyksiäkin. Tentin jälkeen melkein kaikki kirjat ovat tuntuneet hyviltä, jopa se Joel Lehtosen Putkinotko, jota jouduin lukemaan suunnilleen pää alaspäin pysyäkseni hereillä ja kyllästymisen huokailut kuuluivat varmaan naapuriin asti. Joitakin aion ehkä lukea uudestaan myöhemmin, ilman tenttimispaineita... Esimerkiksi Rosa Liksomin Kreisland oli ihan kamala tenttikirja mutta jälkeenpäin olen ajatellut että ehkä siinä sittenkin oli ideaa. Toki olen niitä klassikoitakin välillä ihan ilolla lukenut, mutta on silti ihan eri asia lukea omaksi ilokseen kuin tenttiä varten. 


Omasta mielestäni luen kirjoja aika laidasta laitaan. Viimeisin lukemani romaani on viime viikonloppuna mökillä ollut Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän. Se oli hyvä, ja tykkään Itkosen tyylistä. Myös Itkosen Myöhempien aikojen pyhiä oli mainiota luettavaa, kun taas Kohti-kirjaa en jaksanut loppuun asti. Johtuu ehkä aiheistakin – mormonit ja muut uskonnot kiinnostaa mutta suomalaiset Thaimaan-matkalla ei niinkään. Kielioppipuritaani joutuu Itkosen tekstiä välillä nieleskelemään, mutta tarinankerronnan kannalta kirjoitustyyli on huippu. :) Sitä ennen luin Härkösen Juhannusvieraan – hauska ja räväkkä sekin! Kari Hotakaisen Kantajan luin vähän aikaa sitten parissa illassa ja se oli aika kevyttä luettavaa (tai sitten aihe ei koskettanut juuri minua, kirjan sai kaupan päälle kirjan ja ruusun päivänä), mutta sitä Ihmisen osaa en ole vieläkään saanut luettua loppuun... Suomalaisia kirjoja halusin lukea vastapainoksi kevään eksotiikka-annokseen: luin Malalan Minä, Malala -kirjan (tai ruotsiksi: Jag är Malala), joka kertoo luonnollisesti Pakistanista ja on ihan supermielenkiintoinen, koska siinä yhdistyy Malalan ja hänen perheensä oma elämä ja maan poliittinen tilanne, ja Nadifa Mohamedin Somaliaan sijoittuvan Kadotettujen hedelmätarhan. Molemmat ovat omiaan aiheuttamaan suurta maailmantuskaa ja ahdistusta maailman epätasa-arvoisuuden vuoksi. :P Tuota Malala Yousafzain elämäkertaa suosittelen ihan yleissivistyksenkin vuoksi kaikille, sillä ainakaan minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä pakistanilaisten ihmisten arjesta saati sitten kyseisen maan historiasta tai muista tapahtumista (kuten tsunamiakin suuremmat luonnonkatastrofit) siellä. Nobelin rauhanpalkinto ei ainakaan vähennä tuon kirjan ja kirjailijan/päähenkilön kiinnostavuutta.


Muita kesän aikana ahmimiani kirjoja ovat olleet Erik Axl Sundin Lasiruumiit (hrr, karmiva mutta hyvä, en malta odottaa jatko-osia!) ja Anna Janssonin Unissakävelijä. Ruotsalaiset dekkarit on kyllä pettämätöntä lomaluettavaa. Kyttään samalla innolla myös Beck-elokuvia ja varsinkin Silta-sarjan uutta tuotantokautta odotan kieli pitkällä. Ensimmäisellä kaudella menetin ihan valehtelematta yöuneni kun seuraavaa jaksoa piti odottaa aina viikko. 

Ruotsalaisten dekkareiden jälkeen yritin lukea Gillian Flynnin Kilttiä tyttöä mutta täytyy myöntää että sitä en päässyt pariakymmentä sivua pidemmälle. Ei se tunnu yhtään dekkarilta eikä rönsyilevä tyyli oikein iske! Varsinkin sulkumerkit häiritsevät ihan liikaa, ja keskityin vain miettimään kökköä käännösnimeä ja ihmettelemään sitä hehkutusta mikä tästä kirjasta on syntynyt. :D Dekkareiden vastapainoksi luin samaan aikaan Tove Janssonin Viesti-novellikokoelmaa, jossa oli hyviä ja sopivan mittaisia novelleja iltalukemiseksi. En ole kauhea novellien ystävä (nehän loppuu aina kesken, ehe ehe) ja ehkä siksi Päättäjäispäivä oli novelleista ainoa, joka jäi erityisesti mieleen. Taisin lukea sen koulujen päättäjäispäivänä. :) Aion kuitenkin myöhemmin lukea Janssonin Kunniallisen petkuttajan, siitä olen kuullut paljon kehuja ja periaatteessa tykkään tosi paljon Janssonin kirjoitustavasta. 


Kesän lukuinnostusta ei yhtään vähennä kuvien lierihattu, joka mahdollistaa lukutoukkailun myös auringossa ja mökillä. Nyt lukulista on kuitenkin taas tyhjä ja pitäisi käydä kirjastossa. Onko lukuvinkkejä? Entä ovatko nämä mainitsemani kirjat tuttuja, tykkäsitkö? :)

2 kommenttia:

  1. Suosittelen Jonas Gardellin kirjaa Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin - 1. Rakkaus. Tämä on siis se trilogia, josta ohimennen joskus puhuttiin, kun mulla oli kesken tämä kirja. Voit lukea myös ruotsiksi eli alkuperäiskielellä (Torka aldrig tårar utan kandskar - 1. Kärleken). Sisältää muun muassa jehovantodistajia, jos uskonnot kerran kiinnostaa :). terv. pikkusiskosi, joka itse ei ole saanut luettua koko kesänä juuri mitää, vaikka esim. tämän kirjasarjan myöhemmät osat houkuttaisivat

    VastaaPoista
  2. Huippukirjoja on lukuisia, mutta äsken luettua: Donna Tartt: Tilki. 900 sivua mutta kuudessa lomapäivässä tuli luettua. Ja pari päivää jälkeenpäin harmitti, ettei kirjaa ollut enää jäljellä. Erittäin voimakas kirja! Toinen suositus on Markus Zusak: Kirjavaras. Ja kolmas Colleen McCullough: Okalinnut. Ihan random-heittoja lukuisista hyvistä mutta kaikki todella lukemisen arvoisia! :) Terveisin kirjapiiriläinen Helsingistä.

    VastaaPoista