2015-07-29

Hyvää siemenistä: gluteeniton näkkäri

Tuorein leipähurahdukseni taitaa olla siemennäkkärit, joita vähän jälkijunassa innostuin kokeilemaan muutama viikko sitten. Sittemmin näitä on meillä tehty monesti iltaisin sekä nälkään että napostelunhimoon – niin hyviä nämä on! Suurin blogistanian siemennäkkäri-innostus meni varmaan jo vuosia sitten mutta ainahan sitä tällaisiin ehtii mukaan myöhemminkin... Ainakin jos tekisi vain itsekseen eikä liikoja huutelisi jälkeenjääneisyydestään netissä. :)Siemenistä saa kuituja, proteiinia, hivenaineita, vitamiineja ja terveellisiä rasvoja, joten sikäli ne ovat ihan tervetulleita meikäläisenkin ruokavalioon. Joidenkin mukaan siemenet alentavat tulehdusarvoja ja jopa vaikuttavat sydämen, verisuonten ym. terveyteen. Siemenet kannattaa pureskella huolella, jos oikein haluaa terveyshyötyjä ajatella ja nyhtää kaiken hyödyn irti. Laitan ohjeen tähän, saattaahan olla että joku muukin on jäänyt näistä ihan paitsi. Samansuuntaisia ohjeita on netti pullollaan, mutta tämä on meillä hyväksi havaittu. Ihan ensimmäiset näkkärit tein kokonaan jauhottomalla reseptillä mutta ne eivät valitettavasti onnistuneet kovin hyvin eivätkä pysyneet kasassa. 

Tarvitset:

2 dl maissijauhoja (tai 1 dl maissijauhoja ja 1 dl tattarijauhoja)
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl pellavansiemeniä
1/4 dl chiasiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
2,5 dl kiehuvaa vettä
suolaa

Tekeminen on helppoa ja vaivatonta:

1. Sekoita kuivat aineet.
2. Lisää öljy ja (vedenkeittimessä kiehautettu) vesi.
3. Sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Tästä selviää helpommalla ja käsiä sotkematta kun laittaa käden muovipussiin ja levittää sillä. Ohjeesta tulee noin pellillinen. 
4. Leikkaa näkkärin muotoisiksi paloiksi.
5. Paista 150 asteessa noin 50-60 minuuttia.
6. Jäähdytä ja syö pois :) 


Muutama pellillinen näitä ehti upota ennen kuin sain vihdoin napattua kuvat itse näkkäreistä, jotka ovat tällä kertaa vähän tavallista tummempia tattarijauhojen vuoksi. Tattarijauhot ovat samantapaisia kuin soija; niitä pitää syödä monta kertaa ennen kuin makuun tottuu. Esimerkiksi soijajugurttia ensimmäisiä kertoja syödessä maku oli aika ällöttävä, mutta nykyään se maistuu ihan neutraalilta. 

Mukavaa... hmm... keskiviikkoiltaa kaikille!<3 :) 

2 kommenttia:

  1. Oi kun näyttää herkulliselta! Pellillinen häviäisi meillä varmasti samantien :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan, että pellillinen ei tosiaan kauaa säily ;)

      Poista