2015-06-06

Lomalaisen herkut: gluteeniton voileipäkakku

Kävin yksissä ylioppilasjuhlissa ja ihastelin siellä ollutta voileipäkakkua. En päässyt maistamaan, se kun oli tehty tavallisiin paahtoleipiin. Kakku keräsi kehuja ja näytti tosi hyvältä... Kateellisena ajattelin että teen sitten kotona pienen voileipäkakun itseäni ilahduttamaan ja kompensoimaan muiden herkuttelua. En kyllä odottanutkaan että juhlissa olisi ollut gluteenitonta voileipäkakkua, sitä saa niin harvoin, eikä ole mitään järkeä yhden tai kahden vieraan takia tehdä kaikkea gluteenittomana. Ja varmasti kynnys tehdä kakku erilaisista voileivistä on vähän suurempi.


Voileipäkakku gluteenittomana ei tosin vaadi mitään muuta erilaista kuin ne leivät. Ja tietenkin monen herkkiksen kohdalla mahdollisimman siistin työtilan – jos teet esimerkiksi juhliin voileipäkakkuja niin tee gluteeniton ensin puhtailla välineillä ja suojaa se huolella jääkaapissa. :) 

Tein tämän kahdeksan leipäpalan kakun Iittalan isolle Teema-lautaselle Valion ohjeen mukaan.  Täyteainekset taisin puolittaa, ja juustotäytettä (ohjeen mukaan tehtynä tuli tosi kovaa!) jäi silti yli, koska en halunnut kuorruttaa  kakkua sillä vaan kuorrutin kakun yrttituorejuustolla. Suunnitelmissa oli tehdä pienenpieni kakku kahdesta vierekkäisestä leivästä, mutta ei tämä sitten enää niin pieni ollutkaan kun runsaat täytteet ja kuorrutteet olivat paikallaan! Ensi kerralla teen sitten sellaisen yhden leivän kokoisen tornin. :D 


Tein tämän voileipäkakun Pirkan pakasteleipiin. Ne eivät ole neliönmuotoisia, vaan enemmän vuokaleipä-tyyppisiä, joten leipäpaloja saa hieman asetella tilkkutäkkimaisesti. Leikkasin reunat pois ja asettelin eniten suorakulmioita muistuttavat reunat aina kakun ulkoreunoille ja nyhersin pieniä paloja sitten kakun keskipaikkeille. Kuvasta näkyy että vähän vinoksi jäi.

Noista Pirkka-pakasteleivistä kakun saa kuitenkin tehtyä paremmin kuin esimerkiksi niistä kuivista, kaasuun pakatuista leivistä, jotka hajoavat heti kun niihin päin hengittää. Tähän kakkuun jouduin laittamaan pari tuollaista kaasuleipää, ja ne vaativat vielä aika paljon enemmän kostutusta kuin pirkkaleivät. Noissa pirkan leivissä ei myöskään ole älytöntä määrää hampaidenväliin tarttuvia siemeniä. Sulatin pakasteleivän pöydällä ennen kakun tekoa. Veikkaisin, että kakussa ei-gluteenittomatkaan eivät välttämättä huomaisi noiden leipien olevan gluteenittomia.


Gluteenittomat leivät vaativat kuitenkin ehkä hieman enemmän kostutusta kuin tavalliset leivät. Ainakin, kun vertasin joihinkin ohjeisiin, jäi sellainen kuva että kostutin varmasti paljon enemmällä nestemäärällä. Nuo leivät sopivat sellaiselle, joka kestää vehnätärkkelystä (=ei-luontaisesti gluteenittomalle). Ainahan luontaisesti gluteenittoman leivän voi tehdä itse jos haluaa oikein panostaa.

Olipa ihana herkutella voileipäkakulla, vaikka koristeet jäivätkin nyt vähän kämäisiksi. En nimittäin tajunnut miettiä koristeluaineksia ollenkaan kun tarkoituksena oli tarjota kakkua vain kotona ja lähinnä itselleni. :D Mozzarella-pallot olisivat olleet ihania... ;)

Herkullista viikonloppua kaikille! 

2 kommenttia:

 1. Aivan upea voileipäkakku! Kiitos, kun jaoit tämän reseptin, mulle on sillä käyttöä
  sillä appiukollani on keliakia. Seuraaviin juhliin teen tälläisen gluteenittoman
  voileipäkakun, se maistuu varmasti koko juhlaväelle.

  Löysin tän sun ihanan blogisi ihan äskettäin, tulin ja jäin :)
  Tervetuloa vastavierailulle blogiini, jossa seikkaillaan mökkimaisemissa
  Turun saaristossa, seurataan muotia, sisustetaan yms.

  Leppeän lämmintä ja aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Toivottavasti tosiaan maistuu :) Ja tervetuloa lukijaksi!

   Poista