2015-05-26

Herkkurisottoa pekonista ja sienistä

Onko täällä risoton ystäviä? En minäkään ennen edes ollut, mutta nyt alan pikkuhiljaa olla, kun sain ensimmäisen kerran elämässäni tehtyä ihan oikeaa risottoa. Siis ei sitä kuivaa jauheliha-hmp-riisi -sekoitusta, vaan mehevää ja maukasta risottoa oikeista raaka-aineista ja huolellisesti valmistettuna.  Nam! Risottokiinnostukseni taisi herätä, kun muutama viikko sitten kävin kaupungilla syömässä ja tilasin kalan kanssa pekonirisottoa, joka oli niin hyvää että pitihän sitä itsekin kokeilla. 



Päädyin kokeilemaan pekoni-sienirisottoa Pelkkää valoa -blogin ohjeen mukaan, ehkä vähän soveltaen, mutta oikein hyvää tuli! Sillä risottiriisillä on näköjään oikeasti merkitystä. Ensi kerralla jätän risoton vielä vähän kosteammaksi, rakenne nimittäin parani kun seuraavana päivänä ruokaa lämmittäessä sekoitettiin joukkoon vähän vettä. 

Laitan käyttämäni ainesosat tähän, mutta en viitsi kopioida ohjetta suoraan, joten käykää ihmeessä lukemassa ohje Anna Karhusen blogista! Blogipostauksen kommenteista löytyy muuten myös mainiot määrät linkkejä erilaisiin risottoihin, joista osaa minäkin aion kesän mittaan kokeilla...
  • 3 dl risottoriisiä 
  • 8 dl vahvaa, kanaliemestä keitettyä kanafondia
  • 1 dl valkoviiniä (alkoholi haihtuu kuumentaessa, jos sitä joku miettii)
  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 150 g pekonia
  • Paketti herkkusieniä 
  • 1 dl raastettua parmesaania 
  • basilikaa tai persiljaa
  • timjamia
  • mustapippuria
Käytin sieninä ainoastaan herkkusieniä alkuperäisestä ohjeesta poiketen, ja kanafondeja en ollut ennen keitellyt, joten en tiedä miten se oikeasti pitäisi tehdä. Tein itse "fondin" niin, että laitoin kattilalliseen vettä useita kanaliemikuutioita ja keitin niin kauan, että jäljellä oli kahdeksan desiä nestettä (aluksi oli noin l,5 l, sai keitellä aika kauan :D). Liemestä tuli noin kyllä aika suolaista, ja pekoniin yhdistettynä suola maistui vähän turhan paljon sitten itse lopputuloksessakin, ja saattoi peittää osan muista mauista alleen. Kerro ihmeessä jos tiedät miten tuo oikeasti pitäisi tehdä. 



Oli kyllä niin hyvää, että tämän tyyliset risotot jää varmasti yhdeksi viikonloppuruuaksi meillä. Viikonloppuruuaksi siksi, että tekemiseen menee aika kauan, risottoa pitää hämmentää paljon, ja vaiheita on monia. Keittiökin näytti lopulta siltä että ruokaa on tehty. ;) 

Toinen ruokainnostus tällä hetkellä on sushi (mmmmm Tomossa taisin käydä syömässä viimeksi tänään) ja sitäkin ajattelimme tehdä itse vielä joku päivä. On se vaan niin hyvää, ja maku vain paranee kerta kerralta. :) 

Onko muita ruokaintoilijoita linjoilla? 

2 kommenttia:

  1. http://everythinglooks.blogspot.fi/2014/10/jollof-riisia-ja-paistettua-kanaa.html Tämän parempaa riisiä en oo ikinä syöny ja osaan tehä sen jo itekin. Lemppari 4evö. Afrikkalainen tyyli tehä riisi blendatussa tomaatti-chili-sipuli-öljy nesteessä on lyömätön! Ihan vinkkinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, kuulostaapa hyvältä! Laitan tuon linkin talteen seuraavaa kokkausinnostusta oottamaan ;)

      Poista