2015-04-18

Marenkiherkkua herkkävatsaiselle

Minusta gluteenittomien herkkujen leipominen on aika kivaa ja useimmiten yhtä helppoa kuin tavallistenkin leivosten. En oikeastaan itse huomaa eroa muussa kuin siinä taikinan vaivaamisessa, mutta tietenkin niiden ainesosien valitseminen voi olla muuhun tottuneelle hankalampaa. Joskus kuitenkin iskee mielikuvituspula ja päädyn tekemään näitä marenkikakkusia. Nämä ovat tosi helppoja ja kuitenkin ihan superhyviä. Pääasia minulle on että nämä ovat sekä gluteenittomia että laktoosittomia, tarkka ja herkkävatsainen kun olen :) 

Kaikenlaisia vastaavia ohjeita olen lueskellut (mm. täällä yksi vähän monimutkaisempi ja tuplasti herkullisemman näköinen) mutta melkein tällaisenaan näitä tarjoili minulle muistaakseni mieheni äiti. Kiitos vain ideasta. :) Marenkikakkusiin tehdään nimensä mukaisesti marenki, joka pursotetaan pyöreäksi, reunalliseksi alustaksi ja paistetaan. 2 munan ja 1 dl sokerin marengista tulee noin 6-8 leivosta. Minä olen yleensä piirtänyt leivinpaperin nurjalle puolelle vesilasin avulla renkuloita, kääntänyt leivinpaperin oikein päin ja tähdännyt pursottimeni rinkuloihin. 


Marenkipohjia paistetaan 125 asteessa noin tunnin ajan. Minulla tällä kerralla pääsivät vähän ruskistumaan ohuista kohdista, mutta tavoitteenahan on tietenkin aina se valkoinen marenki... Marenkipohjat säilyvät huoneenlämmössä pitkään, joidenkin ohjeiden mukaan jopa viikkoja, joten voi näitä tehdä vierasvaraksikin. 

Ja sitten se helppo osa eli täyttäminen: osta kaupasta Valion vaniljanmakuista laktoositonta rahkaa ja täytä marenkipohjat sillä. Yhdestä purkista riittää täytettä noin viiteen kakkuseen. Runsaalla täytemäärällä voit peitellä rumia marenkipursotuksiasi. ;)

Ripottele vielä juuri ennen tarjoilua päälle (mieluiten tuoreita) marjoja, ja superhienot ja hyperhyvät leivoksesi ovat valmiit viemään kielen mennessään. :) Nauti hyvässä seurassa hyvän kahvin kanssa :)


Kuvissa on sulatettuja mustikoita, jotka eivät valitettavasti ole ihan yhtä nättejä kuin tuoreet. Nämä leivokset saivat kehuja kuitenkin, hehe, nämä kun ovat niin ihanan kevyitä että voi hyvällä omallatunnolla ottaa vaikka toisenkin. :) Eikä kukaan huomannut että marengit oli pursotettu ihan rumiksi. Jos kuitenkin kärsit rumuuskompleksista, niin ainahan voit täyttää leivokset myös näin: Näissä leivoksissa parasta on:

- jos marenkipohjat ovat valmiina, nämä on tosi nopea nykäistä pöytään
- tuoreet marjat maistuvat aina namilta
- nämä käyvät varmaan melko moniin ruokavalioihin 
- makea marenki ja vähän kirpsakka vaniljarahka sopivat kivasti yhteen, kermavaahdolla tulisi jo  äklömakeaa
- leivoksen voi ottaa käsiin ja syödä ilman lusikkaa (hehe) 
- söpöjähän nämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan ;) 
- ja ostoslista on lyhyt, sillä kaikki ainekset vaniljarahkaa lukuunottamatta on mahdollista löytää kotoa milloin vain. 

Kivaa viikonloppua, herkutelkaahan tekin! :)

2 kommenttia:

  1. Oi, onpa herkullisen näköstä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Näitä tehdessä on aina kamala alemmuuskompleksi kun en osaa pursottamisen jaloa taitoa, mutta silti juuri ulkonäkö kerää usein kehuja. :D

      Poista