2015-03-16

Sunnuntain suklaa-granaattiomena-pistaasipähkinäpiiras

Viikonloppuisin leipomis- ja herkutteluhimot ovat suurimmillaan ainakin minulla. Viime viikonlopuksi olin suunnitellut vähän erilaista suklaapiirakkaa Glorian ruoka & viini -lehden sivuilta. Granaattiomenaa, pistaasipähkinää ja tummaa suklaata, ei voi olla kuin hyvää. Tein piirakasta gluteenittoman version vaihtamalla pohjan vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin - ei kovin iso vaiva mutta näin lopputulos sopii minunkin mahalleni. :) 


Pohjaan tarvitset:

125 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
1 kananmuna
3 dl gluteenittomia jauhoja 
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl raastettua sitruunankuorta

Kuutioi voi, laita kulhoon kaikki ainekset ja sekoita taikinakoukuilla/monitoimikoneella taikinaksi. Tee taikinasta pallo (gluteenittomasta ei tullut kovin pyöreää palloa, jäi siis ehkä löysemmäksi kuin vehnäjauhoilla olisi jäänyt...) ja laita puoleksi tunniksi kelmulla peitettynä jääkaappiin.

Painele taikina piirakkavuokaan ja paista 200 asteessa ensin noin 10 minuuttia niin, että taikinan päällä on leivinpaperi ja jokin paino (ohjeessa kuivattuja herneitä...), jotta reunat eivät pääse valumaan. Kymmenen minuutin kuluttua ota paino ja leivinpaperi pois ja paista vielä 5 minuuttia. 



Suklaatäytteeseen tarvitset:

200 g tummaa suklaata
1 1/2 dl kuohukermaa
50 g voita
3 rkl tomusokeria

Laita täytteen ainekset kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes suklaa sulaa. Sekoita huolellisesti tasaiseksi. Jäähdytä täytettä 10 minuuttia ja levitä jäähtyneen piirakkataikinan päälle.


Päälle:

1 granaattiomena (siemenet)
maun mukaan (suolattuja) pistaasipähkinöitä 
pensasmustikoita 


Rouhi pistaasipähkinät, irrota granaattiomenan siemenet. Levitä ne suklaatäytteen päälle ja peitä piiras kelmulla. Laita jääkaappiin hyytymään.

Tarjoillessa koristele piirakka pensasmustikoilla.  


Kannattaa muuten varautua tarpeeksi isolla pistaasipähkinäpussilla, niihin nimittäin jää koukkuun... :D


Tämä ohje oli lähes suoraan Glorian ruoka ja viini -lehdestä enkä ota siitä kunniaa itselleni ;) Piirakkapohjan ja täytteen jäähdyttelyyn meni aikaa joten ihan pikaleivos tämä ei ole. Granaattiomenan siemenet vaativat vähän työtä (ja sotkua) eivätkä pistaasipähkinöiden kuoretkaan auenneet itsestään - vaatii siis vähän vaivaa tämä herkku! Mutta sunnuntaina väkertämiseen on aikaa ja lopputulos oli just niin hyvä kuin odotinkin: granaattiomena maistui ihanalta ja pistaasipähkinät suolaisina tasapainottivat ällömakeaa suklaatäytettä. Tosi tuhtia tämä piirakka kyllä on ja maistuvaa myös seuraavana päivänä kun suklaa on saanut muhia onnellisena täyteen makuunsa. Allekirjoittanut saattoi syödä tätä myös maanantai-aamun aamupalaksi ;) 

Mutta jos maanantai alkaa suklaapiirakalla niin eihän viikosta edes voi tulla muuta kuin hyvä... Kivaa alkavaa viikkoa kaikille! :) 

2 kommenttia:

  1. nam :P Näyttää ihan sikahyvälle! Tosin oon ite laiska leipuri, et ehkä ei tule samanlaisia luomuksia tehtyä :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli sikahyvää! Toivottavasti on vielä tänään syötävää kun sunnuntaina tein, heheh. :) Minäkin oon sen verran laiska että enimmäkseen teen suoraan resepteistä kaikki leipomukseni. :)

      Poista