2015-02-11

Gluteeniton herkkuleipä

Ehkäpä maukkainta gluteenitonta leipää, jota olen itse tehnyt, on tämä pataleipä. Sen tekeminen vaatii hieman enemmän vaivaa (tai ainakin aikaa) kuin esimerkiksi sämpylöiden teko, mutta silti se on tosi helppoa. Leivässä on ihanan rapea kuori ja pehmeä sisus, ihan kuin oikeassa leivässä :)

Tein tätä viikonloppuna herkuttelumielessä ja hyvin upposi niin itselle kuin vieraillekin. 

 

Alun perin olen löytänyt ohjeen pataleipään Gluteenitonta leivontaa -blogista. Sieltä löytyy muitakin hyviä perusohjeita gluteenittomana. 

Pataleipää varten tarvitset:

6 dl kylmää vettä
500 g jauhoja 
2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl psylliumia


Minä olen yleensä käyttänyt jauhoina karkeaa jauhoseosta, riisijauhoja ja kaurahiutaleita. Varmasti myös muut jauhot käyvät ihan yhtä hyvin, alkuperäisessä ohjeessa taisi olla jotain Maalaisleipä-seosta. Tattaria ainakin aion joskus kokeilla, kun olen kerran hurahtanut tattarinäkkäriinkin. :) 


Ohje on tosi yksinkertainen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne kylmään veteen. Vatkaa seosta sähkövatkaimen taikinakoukuilla kolme minuuttia. Laita kulhoon kansi, ja nosta taikina suljetussa kulhossa vähintään viideksi tunniksi jääkaappiin turpoamaan.

Kun taikina on kohonnut jääkaapissa vähintään viisi tuntia, lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun laitat uunin lämpeämään, laita uuniin myös tyhjä kannellinen uunipata, jotta sekin lämpenee samassa ajassa valmiiksi. Kun uuni ja pata ovat tarpeeksi lämpimät, ota taikina jääkaapista ja pyöräytä siitä pöydällä jauhojen avulla epämääräinen leipää muistuttava möhkäle. Taikina on aika löysää, eikä sitä pidä vaivata yhtään enempää kuin on pakko. Nosta leipä kuumaan uunivuokaan (kuuluu sihahdus) ja laita kansi päälle.

Paista leipää ensin kannen alla 250 asteessa 20 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen ja ota kansi pois. Paista vielä ilman kantta noin 40 minuuttia. Heti kun leipä on valmis, kääri se leivinliinaan, jotta kova kuori pehmenee leikattavaksi. 

Tulee tosi hyvää ja aidon makuista leipää, joka uppoaa myös tavalliselle leivän syöjälle, kannattaa kokeilla jos kaipaat oikein tällaista perinteistä leipää :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti