2015-01-31

Viikonloppuruokaa: lohta pinaatti-retiisipedillä

Kulinaristi täällä, terve! Ruuanlaitto on minusta kivaa ja uusien reseptien kokeilu yleensä palkitsevaa. Lapsena olin kamalan nirso, mutta olen yrittänyt paikkailla ruokarajoitteitani nyt vähän isompana ja tutustua uusiin raaka-aineisiin. Perunamuusiin en silti vieläkään koske! :) 

Ostimme itsellemme joulun aikaan Gordon Ramsayn Kevyesti-keittokirjan ja siitä olemme kokeilleet tehdä vähän uudenlaisiakin ruokia niiden tavanomaisen (mutta erinomaisten!) lasagnejen, kanakastikkeiden ja nacho-vuokien lisäksi. Erityisen kivaa on ollut kokata huolellisesti viikonloppuisin jotain ihan uutta ruokalajia, ja mieluiten käyttää sellaisia aineksia, joita harvemmin tulee muuten ostettua. Tuossa Kevyesti-kirjassa kasviksia käytetään aika paljon ja ruuat ovat terveellisiä mutta eivät tosiaankaan mauttomia. Ihan jokaista raaka-ainetta ei kyllä ole kaupoissa tullut vastaan (ruijanpallas, mistä?), mutta soveltamalla saa ihan kivoja ruokia aikaiseksi. :) 

Tässä kuvia yhden viikonlopun ruoasta: marinoitua uunilohta pinaatti-retiisipedillä.  Pakko myöntää, että en ollut ostanut koskaan ennen retiisejä. Siksipä huvituin erityisesti retiisipussin "low calorie snacks" -maininnasta: edes minä en ole ihan niin huijattavissa että erehtyisin pitämään retiisejä snackseinä! Lohelle tehtiin marinadi, jonka annettiin vaikuttaa ennen paistamista 30 minuuttia, ja jota valeltiin lohen päälle vielä paiston puolivälissäkin. 

Marinadi lohelle: 

3 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl vaaleaa soijakastiketta (meillä oli vain tummaa, käytettiin sitä, enkä tiedä paljonko maku erosi alkuperäisestä)
1 tl dijon-sinappia
1/2 tl raastettua tuoretta inkiväärinjuurta


Ohjeen mukaan kalan olisi pitänyt olla kylmäsavustettua lohta, mutta minä menin erehdyksissä ostamaan ihan tavallista lohta. Ihan hyvin onnistui näinkin kun paistettiin lohta alkuperäisestä ohjeesta poiketen pidempään uunissa, 200 asteessa noin 20 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa kylmäsavustettua lohta paistettiin vain 4-6 minuuttia 230:ssa asteessa. 
Pinaatti-retiisipedin valmistus käy suurinpiirtein näin: 

Pese babypinaatit, pese retiisit, viipaloi retiisit, asettele pinaatit ja retiisit lautaselle. 

Ei vaatinut suurta osaamista, mutta onhan siinä tietenkin sormet vaarassa aina kun ihan viipaloida pitää ;)


Lopuksi ruoalle tehtiin vielä kastike, joka ei päätynyt kuviin (koska oli nälkä). Siinäkin sovellettiin, mutta maistuvaa tuli! Ainekset vain sekoitetaan keskenään ja valellaan maun mukaan annoksen päälle. Oli aika tujua. 

Tahinikastike:

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
3 rkl riisiviinietikkaa (me käytettiin kaapista löytynyttä balsamiviinietikkaa)
2 rkl soijakastiketta (taas piti olla vaaleaa, mutta meillä oli tummaa)
2 rkl seesamiöljyä (oliiviöljyä)
2-3 rkl tahinia 

Kastikkeen lisäksi päälle siroteltiin vielä inkivääriraastetta maun mukaan. 

Herkullista, terveellistä, helppoakin. Ei kuitenkaan mitään tajunnanräjäyttävää, mutta aion tehdä toistekin. Mutta nyt tahinipurkin sisällölle pitäisi keksiä muutakin käyttöä... Retiisejä taas tulee ehkä ostettua joskus toistekin salaatin sekaan. Oli ne niin söpön värisiäkin. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti