2015-01-18

Lukemisesta ja Varistytöstä

Tiedättehän takkatuli, höyryävä teekuppi, viltti ja kirja -mielikuvan?

Minusta kirjojen lukeminen on periaatteessa aivan ihanaa ja jollain tapaa nostalgista, rentouttavaa puuhaa. Harvoin kuitenkaan saan luettua kokonaista kirjaa ja vielä vähemmän kokonaisia kirjasarjoja. Vuosi 2015 on kuitenkin Kirjan vuosi ja sen kunniaksi ajattelin vähän ryhdistäytyä tässä asiassa. :)

Viime syksynä tein yhden erityisen kivan löydön, jota haluan suositella muillekin: Erik Axl Sundin alias Jerker Erikssonin ja Håkan Axlander Sundquistin Varistyttö-trilogian. Onko kukaan teistä lukenut tätä? En tiedä ovatko nämä vielä Suomessa lyöneet itseään läpi, sillä viimeisin osa suomeksi ilmestyi lokakuussa. Ensimmäinen osa on nimeltään Varistyttö, toinen Unissakulkija ja kolmas Varjojen huone.Kuten niin monet trilogiat, tämäkin on alunperin ruotsalainen ja ylistetty mm. lajinsa parhaaksi. Kirjasarjassa jahdataan tappajaa, ja vaikka tämä nyt kuulostaa hassulta, niin mielestäni kirjat eivät kuitenkaan ole niitä perinteisimpiä dekkareita. Sarjassa on mielenkiintoisella tavalla otettu mukaan psykologiaa (yksi päähenkilöistä on psykologi) ja mielenterveysongelmia, ja uskallan suositella näitä myös niille lukijoille, jotka eivät innostu aivan perinteisimmistä toimintadekkareista... Kannattaa lukea varsinkin jos kaipaat jännitystä :) :) Luin itse kirjat ruotsiksi ja täytyy sanoa että en varmaan yhtään ruotsinkielistä kirjaa ole ahminut niin nopeasti! Jotenkin jäin tavallista nopeammin koukkuun kirjaan ja sen hurjan moniin juonenkäänteisiin. Mukana oli koulumuistoja, psykologin istuntoja, juutalaisia, ihmissalakuljetusta, uskonnollisuutta, vankityrmiä, moottorisahoja, raiskauksia, kesämökkejä, juoppoja, rikkaita, kodittomia ja kaikkea mitä ikinä vain voitkaan kuvitella. Siis ihan kaikkea. Välillä nimittäin vähempikin määrä juonenkäänteitä olisi riittänyt, mutta lopputulosta en ikimaailmassa olisi osannut arvata edes 3. osan keskivaiheilla. :) Kerrankin kirjasarja, joka ihan oikeasti yllätti :)

Tykkään erityisen paljon myös kirjojen karuista kansista, tunnistaako joku alkuperäisteoksen? ;) 

Kirjailijoilla on myös mielenkiintoiset taustat mm. muusikoina, taiteilijoina ja vankilakirjaston hoitajina. Hauskaa, miten erilaisista lähtökohdista kirjoja voi kirjoittaa :)

Mitä kirjoja teillä on lukulistalla tänä vuonna? 

2 kommenttia:

  1. Taitaa tuo kansikuva viitata johonkin Carl Larssonin maalaukseen? :) -Hanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin taitaa :) En itekään edes tunnistanut ensin, mutta olipas hauska intertekstuaalinen oivallus (:D) sitten kun tajusin! :) Mammas och småflickornas rum -maalauksesta on tuon ensimmäisen kirjan kansi :)

      Poista