2011-05-29

Luomupatinointia

Espanjan tuliaisina vuosia sitten tullut riipus halusi päästä vihdoin käyttöön. Alunperin riipus oli "nahka"nauhassa, joka meni nopeasti huonoon kuntoon. Halusinkin tehdä sille metallisen, patinoidun ketjun. 


Ketjussa lisäksi siskolta saatuja pieniä makeanvedenhelmiä riipuksen väreissä.

Koska halusin kokeilla patinoida hopeoitua kuparia kananmunalla, seuraava työvaihe oli tämä:


Kananmunat harvoin ehtii meillä vanhentua. Tämä muna varmaan oli nälkäiselle aamupalansyöjälle mieluinen ylläri. 


Ja kun muna oli tarpeeksi vanha, pääsin käsiksi patinointiin.. Koru pussin perälle, keitetty muna nopeasti kiehuvasta vedestä pussiin muhennokseksi, ja rikkihapoille vapaus riehua. Onneksi ei sattunut vieraita, tämä olisi voinut olla vähän omituinen näky jonkun muun mielestä. Mies onneksi alkaa jo tottua kaikenlaiseen hörhöilyyn.

Ja tadaa, lopputulos muutaman tunnin (hups, unohtu) jälkeen:


Ei siitä kovin tasaisen väristä tullut, joistakin kohdista hopeointi ehti kulua kokonaan pois pienestä unohtamisesta johtuen, mutta tyytyväinen olen juu :)  Jos joku osaa paremmin sanoa, mistä johtuu ettei tummunut tasaisesti niin vinkkejä otetaan vastaan. Pesin korun ennen patinointia vedellä, en millään asetonilla helmien takia, joten voisipa johtua siitäkin. 

Ja lopuksihan pesin korun hyvin, en nyt sentään kananmunalle halua lemuta. :) 

9 kommenttia:

 1. Riipus on upea! Ja ketju siihen sopiva =) Itse en ole patinointia harrastanut, mutta tekevä oppii nopeasti niksit ja konstit =)

  VastaaPoista
 2. Hyvinhän nuo kuparisetkin, ei patinoituneet, lenkit sopii kokonaisuuteen, oikein hyvännäköinen koru:)Mulla on joskus kananmunalla tullut hopeastakin kuparinväristä, nyt on rikkimaksaa ja sillä onnistuu, mutta haju on aikas paha:(

  VastaaPoista
 3. Riipus on uskomattoman kaunis. Patinointi on minusta ihastuttava, kanamunaa en ole kokeillut mutta rikkimaksa on helppokäyttöistä...

  VastaaPoista
 4. Minä olen kanssa kananamunilla "vanhentanut", mutta tuo ideasi kirjoittaa munan päälle varausteksti on kyllä loistava :D :D Ihan ääneen nauratti kun ajattelin meidän miesväen ilmettä vastaavassa tilanteessa.

  VastaaPoista
 5. Vau vau vau, hyvältä näyttää! Siis ihanko hopeoidulla kuparilangalla tuon teit? Koitin joskus sitä parin sentin pätkän kananmunalla patinoida ja se meni parissa minuutissa ihan mustaksi! :D jos lopputulos näyttää noin hyvältä, pitää varmaan kokeilla uudestaan... :) Ja vielä erityismaininta lumoavalle riipukselle!

  VastaaPoista
 6. Todella kaunis riipus sekä koru! Patinointi passaa kuin nenä päähän. :)

  VastaaPoista
 7. Kuparikukka: Joo, hopeoitua kupariahan se.. :) Olen aiemmin kokeillut saada mustaa hopeoidusta kuparista, mutta ei onnistunut.. silloin taisi mennä vähän pilalle koko koru :D Nyt tästä tuli kuitenkin kiva. Ja jos kiinnostaa, niin tuo on sitä hopeoitua kuparia mitä saa sinooperista. :)

  VastaaPoista
 8. Iso kiitos ohjeesta ! Olen ostanut "köyhän naisen" kultakoruja, elikkäs sitä 375 eli 9 ka. Muuten aivan ihanaa, todella kestävää, eikä aiheuta ainakaan minulle allergioita, mutta aivan liian keltaista kultaseosta entisten, 585 eli 14 ka kultakorujen kanssa pidettäviksi, se kun on punertavampaa. 9 ka koruissa on seoksena kullan lisäksi myös hopeaa sekä kuparia. Siispä keksin; tummutan hopeaseosta . . Pidin pussissa muussatun kananmunan kanssa 1.5 h . . . - ja sain ihanat, punertavammat kultakorut ! Suosittelen ostamaan 9 ka kultakoruja, ovat paljon kestävempiä kuin korkeampi-seoksiset kultakorut - ja paljon edullisemmat, ja nyt tiedän millä konstilla myös saan saman sävyiseksi kuin entiset 14 k kultakorut.

  VastaaPoista